Bicicletele single speed și fixie. Ateliere de restaurat biciclete din Timișoara și Arad. Part 1

M-am gândit sa scriu săptămâna asta câteva cuvinte despre bicicletele fixie și cele single speed. Aveam impresia ca sunt so hot right now! Am ajuns la concluzia ca or fi… dar mai underground asa :). Mie îmi plac mai ales cele single speed pentru simplitatea lor. Îmi aduc aminte de vacantele mele de vara din vremea copilăriei. Bicicletele single speed au o singura viteza, un sistem clasic de acționare , poți sa pedalezi dar și sa stai cu picioarele în repaus. De obicei au frâna în butuc, dând înapoi – frânezi.

Bicicletele fixie erau folosite de curierii pe bicicleta, cel mai probabil din comoditate (biciclete simple care nu atrag hoții + costurile de întreținere foarte scăzute). La o bicicleta fixie pedalele se învârt atât timp cât se învârte și roata. Trendul este acum ca bicicleta fixie sa nu aibă frâne deloc, se frânează oarecum din pedale. Nu toată lumea își permite o bicicleta de firma, mountain-bike-urile sau bicicletele pliabile pot fi și ele destul de scumpe. Bicicletele fixie sau cele single speed sunt o varianta rezonabila , mai ales dacă acasă ai deja o bicicleta mai veche. Poți sa o transformi într-o bicicleta cool apelând la un atelier de restaurat biciclete.

Unde iți poți modifica vechea bicicleta ? Va recomand câteva dintre cele mai bune ateliere de restaurat biciclete din Arad și Timișoara.

Băieții – toți erau băieți, nu am dat peste nici o fata încă – mi-au răspuns la întrebările pe care le-am avut, în încercarea mea de ai cunoaște măcar un pic.

atelier biciclete timisoara

foto credit : Flavius Neamciuc

Atelierul Bicicle TeMe din Timișoara – Site , Facebook

Credeți ca bicicletele fixie și cele single speed sunt – Oh so hot right now? ce fel de bicicleta e cea mai recondiționata?
– Bicicletele Fixie sunt în trend dar ca toate, la noi a apărut mai târziu decât în lumea cu apa calda curenta și asta le face un pic mai speciale pe la noi, oricum, nu sunt pentru oricine, trebuiesc stăpânite cu grija.
– „Bicicleta draguța, clasica de dame cu cos în fata” poate sa stea pe podium la cele mai recondiționate/restaurate biciclete, cu bătrânicile „Pegas”-uri într-un strâns loc secund. In rest orice bicicleta draga cuiva poate sa preia noi forme sau hăinuțe.

Nu am mai mers pe bicicleta de câțiva ani , bicicleta sta în garaj. Ce sfaturi aveți pentru mine?
– Deschide garajul, prezintă-i bicicletei scuzele de rigoare, fa-i cunoștința cu cel mai apropiat atelier care o poate pune pe roate din nou și apoi mulțumește-ți pentru serviciul pe care tocmai ți l-ai făcut, te vei simți liber din nou, vei aprecia timpul petrecut la aer, în mișcare cu zâmbetul pe buze.
Ce biciclete aveți voi ?
– Noi avem fiecare mai multe biciclete, dar cele de suflet sunt bătrânele „single speed” (nu fixie) cu cadru de otel care și-au demonstrat timp de 20 de ani rezistenta și agilitatea și care continua sa ne încânte în continuare.
Ce părere aveți despre serviciile Curierpebicicleta.ro?

– Este o idee foarte buna, o meserie grea care din păcate este subapreciata. Probabil în Romania mai trebuiesc sa treacă niște ani pana vom vedea o deschidere mai mare pentru astfel de servicii nonconformiste. Pana una alta admiram curajul cu care se străduiesc sa încerce asa ceva și o fac și cu pasiune.

bicicleta hercules anii 50

bicicleta hercules anii 50

Atelierul Bicicleta Oldart din Arad – Facebook 

– Titi recondiționează doar biciclete vechi, speciale. Piesele folosite sunt cele originale, autentice – restaurate cu multa grija. Folosește doar accesorii lucrate în piele, manual.

Crezi ca bicicletele fixie sunt – Oh so hot right now? ce fel de bicicleta e cea mai recondiționata?
– Bicicletele fixie sunt intradevar în trend, dar eu nu le recomand. Sunt destul de periculoase în oraș, nu se poate frâna la timp, picioarele nu se odihnesc niciodată. Bicicletele recondiționate de mine cel mai des sunt cele clasice single speed cu frâna în butuc.
Nu am mai mers pe bicicleta de cativa ani, bicicleta sta in garaj. Ce sfat ai pentru mine?
– Bicicleta trebuie curățata complet și ii trebuie o revizie completa, piesele care nu mai corespund trebuie înlocuite.
Care este traseul tău preferat din Arad?
– Foarte des ma plimb acum pe pista de biciclete de pe malul Mureșului, mai ales ca activez în cadrul unui clubului de canotaj Dragon Boat Arad.
Ce bicicleta ai tu?
– Am o biciclete la care țin foarte mult un Hercules single speed anii 40,model special,ediție aniversară de 50 de ani.
Ce părere aveți despre serviciile Curierpebicicleta.ro?
 – Sunt fashion, iar serviciile de curierat pe bicicleta sunt foarte utile!

Săptămâna viitoare urmează sa va prezint alte ateliere de recondiționat biciclete. Pana atunci va invit sa  scoateți bicicletele prăfuite din garaje și le dați o a doua viata . Primăvara e aici, ce mai așteptați?

Meanwhile like our facebook page https://www.facebook.com/curierpebicicleta