Bicicletele single speed și multi speed. Ateliere de restaurat biciclete din Timișoara și Arad. Part 2

Salut!

Am ramas datoare cu a doua parte a articolului de saptamana trecuta.
De ce ai alege o bicicleta cu o singura viteza?
Am observat ca tot mai multi biciclisti descopera bucuria de a avea o bicicleta cu o singura viteza si renunta la bicicletele excesiv complicate, fragile sau grele.
Bicicletele moderne cu 24/27 de viteze sunt minuni ale tehnologiei si permit unui ciclist selectarea raportului de transmisie, care face mai eficienta utilizarea energiei. Daca ceea ce doresti este sa obtii maximul de viteza/distanta cu minim de efort atunci ai nevoie de o bicicleta cu viteze. Dar eficienta nu este totul! Daca va plimbati din placere sau faceti sport dar nu puneti accent pe viteza/distanta atunci puteti alege bicicletele single speed. In mod paradoxal , o bicicleta single speed este mai eficienta, se repara mai usor. O bicicleta single speed nu are saboti de deraiere, shiftere, cabluri , pinioane suplimentare deci este mai usoara. In plus, lantul este in linie dreapta de la pinion la angrenaj deci vantul nu intra prin rotile schimbatorului. Pentru mine un single speed este vizibil mai rapid si mai usor de pedalat decat o bicicleta multispeed.

Mai am doua recomandari de ateliere de reconditionat biciclete, de data aceasta amandoua din Timisoara.
ZCyclery – Zeno este pasionat de biciclete si chiar am incredere ca poate sa iti reconditioneze bicicleta veche sau sa construiasca de la zero bicicleta la care visezi. Munceste cu pasiune la fiecare proiect. Mi-a povestit cu drag despre cum un prieten + o bicicleta de la el din atelier au scos un timp foarte bun anul trecut pe velodromul din Bucuresti. Mihai Babaita s-a clasat pe primul loc la Campionatul Naţional de ciclism pe velodrom, in incinta Complexului Dinamo Bucuresti.

Campion national

Mi-a si raspuns la intrebari!

Crezi ca bicicletele fixie și cele single speed sunt – so hot right now? ce fel de bicicleta e cea mai recondiționata la tine in atelier?
– Biciclete fixie sunt si nu sunt HOT, a fost un boom acum cativa ani si între timp s-au triat, uni renunța sau le este frica si prefera sa meargă cu single speed, sa arate a fixi – un fel de cioara vopsita. Cele mai reconditionate biciclete au fost cursierele sau bicicletele de oras (city bike).

Nu am mai mers pe bicicleta de câțiva ani , bicicleta sta în garaj. Ce sfat ai pentru mine?
– Iei bicicleta din garaj, mergi la cat mai multe ateliere sa faca o evaluare – daca sau nu merita refăcută, in caz ca te hotărați sa o refaci alegi atelieru x unde tu consideri raportul calitate/pret cel mai bun pentru tine.

Ce biciclete ai tu?Care este traseul tău preferat din Timisoara?
-Nu am un traseu preferat , bat orasu 12 luni pe bicla indiferent de vreme, unde ma duce treaba. Am mai multe bicle de iarna echipata cu aripi, portbagaj, in general sunt fixi cam toate.

Ce părere aveți despre serviciile Curierpebicicleta.ro?
-Am lucrat ca si curier.E frumos cand e cald, e interesat cand e ud si frig.Sunt foarte eficente cand ai curieri buni. Curieri din Tm fac service la mine.
Si apropo de fixi, este un mod viața – nu de moda. Este important sentimentul care il ai cand mergi cu ea, eu am mers Timișoara-Garana cu fixi.

 

Atelierele Stroescu – un atelier de restaurat/reparat biciclete unde puteți să beti o bere în timp ce baietii se ocupa de bicicleta voastra. Proprietarul locului este un pasionat mecanic, inginer, biciclist.
Crezi ca bicicletele fixie sunt – so hot right now?
– Fixie-urile au existat dintotdeauna, chiar dinainte de sistemele cu freewheel deci nu e neaparat un fenomen actual. Fenomenul de reconditionare a bicicletelor e o moda care sper sa treaca.
11025168_883780188353522_5234290714599284931_n
Ce fel de bicicleta e cea mai reconditionata?
– Cum ziceam mai devreme, e o moda treaba asta cu reconditionarea si, din pacate nu scapa nici o categorie de biciclete. Timisoara, cel putin a devenit un oras in care bicicleta e un fashion item. Din pacate la o reconditionare, tot mai scapa piese noi sau din alta perioada si bicicletele nu mai arata chiar asa de bine pentru cineva care vede bicicleta cu alti ochi.

Nu am mai mers pe bicicleta de cativa ani , bicicleta sta in garaj. Ce sfat ai pentru mine?
– Umfla rotile, unge lantul si iesi sa te dai. Restul vine de la sine.

Care este traseul tau preferat din Timisoara?
– Sa stii ca folosesc cu incredere pistele de biciclete. Cred ca ma ajuta abilitatile de mountainbike rider. Lasand gluma la o parte, cred ca pista de pe calea Torontalului care se continua cu cea de pe Aradului sunt destul de bine facute si imi face placere sa merg pe ele cu bicicleta de oras.

Ce bicicleta ai tu?
– Cu timpul am devenit un mic bike horder si detin 5 biciclete. Cel mai mandru sunt de Rocky Mountain, o bicicleta produsa in Canada pe care ma dau din 2008 si care a fost unealta mea pentru foarte multe concursuri.

Ce părere ai despre serviciile Curierpebicicleta.ro?
-Curieratul pe bicicleta mi se pare un lucru bun, mai ales pentru pachete/colete mici. Deocamdata e la inceput si curierii duc mai mult acte dar in viitor cred/sper ca prin orase sa vad ceva mai multe cargo bike-uri la firmele de curierat.

 

Foto credit : Zeno, Alex Duma